Як перевірити та покращити свій кредитний рейтинг

Кредитний рейтинг  01 грудня, 2023

Кредитний рейтинг – це відносна величина від 0 до 700 балів, що характеризує фінансову спроможність людини, яка в основному формується за рахунок вашої кредитної історії.

Даний рейтинг – це динамічний показник, який змінюється в залежності від конкретних обставин та вашої фінансової діяльності. Він відображає статистичну імовірність, успішного виконання позичальником кредитних зобов'язань в майбутньому, і чим вищий у вас бал, тим краще.

Слід зазначити, що кредитна історія та кредитний рейтинг – це різні поняття, хоча взаємопов'язані. Якщо ви переглядаєте англомовний ютуб на фінансові теми, то я впевнений, що ви часто натрапляли на відео, у яких розповідається, як збільшити свій "кредіт-скор".
"Кредіт-скор" у Штатах – це те саме, що наш кредитний рейтинг, тільки у Штатах максимальне значення в рейтингу 850 пунктів, а у нас 700.
Перевірити свій кредитний рейтинг без комісії можна через застосунок кредитна історія.

 В Україні кредитний рейтинг має максимальне значення у 700 балів і поділяється на 5 статусів. Середній показник по Україні станом на початок 2024 року – це 411 пунктів. Щоб збільшити свій кредитний рейтинг в Україні, вам потрібно мати не більше трьох активних кредитних продуктів.

Тому без лишньої потреби не подавайте кредитні заявки і ваш рейтинг тоді зростатиме. Якщо ви користуєтеся кредитними картками, то використовуйте свій ліміт, не більше ніж на 40% від доступного вам ліміту і рейтинг зростатиме.

На кредитний рейтинг дуже сильно впливає те, яка сума боргу у вас на платіжну дату. Тобто банки формують звіти на платіжну дату і ці дані передають у бюро кредитних історій. Тому якщо, наприклад, ви першого січня розрахувалися кредиткою і використали повністю свій ліміт, то ви маєте два місяці пільгового періоду на повернення, але не дивлячись на це, 31 січня ваш кредитний рейтинг суттєво впаде.

Адже більшість банків платіжною датою ставлять останній день місяця і у звіті який банк передає у бюро кредитних історій, буде інформація, що ліміт у вас вичерпано, а оплати у поточному місяці не було і це понизить значно ваш кредитний рейтинг.


5 способів як безкоштовно перевірити свою кредитну історію та дізнатись свій кредитний рейтинг


Перевірити свою кредитну історію може будь-хто з українців. Дані про кожен кредит, кредитну карту, зберігається в кредитній історії протягом 10 років з моменту погашення кредиту. Варто зазначити, що робити запит, що до своєї кредитної історії безкоштовно можна лише один раз на рік, незалежно від того, який спосіб ви використаєте.

Кожен наступний запит зараз коштує 50 гривень. Перевірити, чи маєте ви кредит, можна кількома способами, завдяки базі Бюро кредитних історій. Отже, перевірити свою кредитну історію ми можемо наступними способами:

  • За допомогою пошти;
  • Через мобільний додаток;
  • На офіційному сайті Бюро;
  • За допомогою Приват-24;
  • А також у чат-ботах кредитної історії у Viber та Telegram. 

Щоб надіслати запит на отримання кредитної історії поштою, необхідно надіслати відповідну заяву і відправити її на поштову адресу Українського бюро кредитних історій.

Наступний спосіб – це через мобільний додаток. Бюро розробило спеціальний мобільний додаток кредитна історія, завдяки якому ви можете з легкістю перевірити на наявність кредиту. Для цього завантажте додаток кредитна історія – вкажіть ваш номер телефону та дату народження, введіть код, який прийде на ваш номер. Оберіть пункт кредитна історія і далі натисніть отримати.

Наступний спосіб – це сайт самого бюро. Для цього вам необхідно перейти за посиланням https://ubki.ua , натиснути кнопку «Увійти», авторизуватися за допомогою номеру телефону, або за допомогою Дії, знайти розділ приватним особам, обрати там категорію кредитної історії і замовити історію.

До речі, стосовно Дії, то в Дії ви будете отримувати сповіщення, коли на вас оформлюється кредит. чи відбуваються якісь зміни у ваші кредитній історії. Щоб перевірити, що ця функція у вас увімкнена, вам у Дії потрібно перейти в повідомлення, далі натиснути іконку налаштування і увімкнути значок проти кредитної історії.

Наступний спосіб – це використовуючи додаток Приват-24. Для цього перейдіть в застосунку в меню послуги «Оберіть кредитний рейтинг», «Оберіть кредитну історію», «Натисніть отримати». Історія завантажиться у ваш архів на сайті бюро. Також через Приват-24 ви можете за 50 гривень замовити оцінку вашого кредитного рейтингу.

І останній спосіб – це через чат-боти Бюро кредитних історій. Українське бюро кредитних історій розробило спеціальні чат-боти у вайбер та телеграм, завдяки яким можна швидко дізнатися, чи є у вас кредит.

Щоб це перевірити перейдіть у чат-бот, натисніть старт, щоб почати, вкажіть свій номер телефону та дату народження. На екрані з'явиться ваш звіт.

Вибирайте для перевірки своєї кредитної історії той спосіб, який ви вважаєте для себе найзручнішим.

 




Якщо виникли запитання пишіть в чаті телеграм каналу тут


➡️ Повний список активностей, для заробітку онлайн без вкладень які я виконую щодня ось