Що таке DeFi?

Коротко про основні поняття та складові частини DeFi

 06 листопада, 2022

DeFi – це фінансові інструменти у вигляді сайтів та програм, створених на блокчейні, це незалежна фінансова екосистема, відкрита всім користувачам. 

Що входить у поняття DeFi?

Мережі
Блокчейни – це розподілена база даних, у якій інформація про скоєні транзакції зберігається у вигляді безперервного ланцюжка блоків. Інформацію всередині цієї системи підробити неможливо. Залежно від блокчейна (Ethereum, BSC, Solana) відрізнятиметься швидкість та вартість кожної вашої транзакції.

Гаманці
Криптогаманці - точка входу в DeFi. Саме тут зберігається крипта та здійснюються перекази коштів.

Монети та токени
Будь-який проект має свою "крипту". У блокчейнів – це монети. У проектів цих блокчейнах - це токени.

NFT
NFT теж частина DeFi, адже це ті ж таки токени на блокчейні, тільки "унікальні".

Dapps
Децентралізовані програми (Dapps) - програми, що працюють на блокчейні. Робота таких програм заснована на смарт-контрактах.

Що є в DeFi?

DEX (вбивця бірж)
DEX (Decentralized exchange) – децентралізована платформа, що дозволяє обмінювати криптовалюту без посередника у вигляді біржі. Складається із системи смарт-контрактів.

На DEX постійно є можливість заробити, незалежно від того, падає ринок, чи підіймається, адже інструментів та можливостей на децентралізованих біржах в 5 разів більше, ніж на CEX-біржах. Також у DEX є всі чинники, щоб показати себе на максимум на «бичому ринку», розумні гроші вже активно користуються ними, вони вирішують проблеми своїх попередників- централізованих бірж, вирішують проблеми з анонімністю та безпекою та мають більше інструментів для заробітку. 

Протоколи кредитування (вбивця банків)
DeFi Lending - протоколи, які надають можливість брати "кредит" в одній криптовалюті під заставу іншої без будь-яких посередників. Зручна функція, щоб отримати потрібну вам криптовалюту, не продаючи наявну.

DAO (вбивця корпорацій)
DAO (Decentralized Autonomous Organisation) - являє собою форму організації, в якій координація діяльності відбувається без централізованого управління, а за допомогою "кожен має голос" (у даному випадку, кожен, хто має оперделені токени)

Стейблкоїни
Стейблкіони - токени, ціна яких прив'язана до ціни фіатної валюти (найчастіше до долара). Це забезпечується різними механізмами утримання ціни.

Мости 
Кросчейн-мости - це децентралізовані програми, що дозволяють переводити активи між різними блокчейнами.

Play-to-Earn (грай та заробляй)
P2E - ігри, виконуючи певні дії в яких ви заробляєте токени проекту, які потім можете продати.

Метавсесвіт — віртуальний простір, де люди можуть взаємодіяти один з одним. Часто використовує технологію NFT для створення унікальних користувальницьких аватарів.

Сектор децентралізованих фінансів невпинно зростає. Є така думка, що зараз вигідно вкладати в такі DeFi-токени: Aave, Cardano, Solana та інші.

Як ви вже знаєте, на фінансовому ринку виникає проблема, пов'язана з приватністю та збереженням коштів, а також очікуваними регулюваннями від держав. Розумні капіталісти та власники криптовалют активно уникають регулювань, централізованих бірж (CEX), процедур KYC/AML і інших обмежень, які, здається, вже настигли нас у банківському секторі.




Якщо виникли запитання пишіть в чаті телеграм каналу тут


➡️ Повний список активностей, для заробітку онлайн без вкладень які я виконую щодня ось