Що таке ринкова капіталізація криптовалют

Основні поняття ринкової капіталізації та домінування BTC

 26 листопада, 2023

Перед тим, як купувати криптовалюту завжди необхідно робити аналіз ринку, а також прогноз на майбутнє. Дуже важливим показником для оцінки стійкості активу та рівня ризику є капіталізація криптовалют (MCAP), на основі якої створюються всі рейтинги і котирування.

Ринкова капіталізація криптовалюти представляє собою загальну вартість усіх випущених монет. Цей показник дозволяє провести аналіз перспектив токена, оцінити його безпеку та визначити рейтинг. Зі зростанням цього значення знижуються ризики, що сприяє збільшенню можливостей для інвестора отримати прибуток.

Як розрахувати?

Обчислити ринкову капіталізацію криптовалюти можна за допомогою формули:

MCAP = поточна ціна * число токенів в обороті

Майте на увазі, що криптовалютний ринок характеризується великою волатильністю, а це означає, що MCAP теж змінюється з плином часу.

Розглянемо для прикладу, яка ринкова капіталізація відомих криптовалют.

  1. Bitcoin, Tether, Ethereum, Solana, Ripple, USDC, Cardano, Dogecoin - криптовалюти з великою капіталізацією, а їхні MCAP-значення перевищують $10 млрд.
  2. TRON, Toncoin, Chainlink, Polygon, Polkadot, Litecoin, Dai, Shiba Inu, Bitcoin Cash - це криптовалюти з середньою капіталізацією. MCAP-значення даних монет знаходиться в межах $1-$10 млрд. (Дані активи можуть принести непоганий дохід, при інвестуванні на тривалий період)
  3. Neo, Axie Infinity, The Sandbox, Decentraland, PEPE, Zcash - це вже приклад криптовалют з малою капіталізацією, а їхнє  MCAP-значення нижче $1 млрд. (Інвестувати в дані монети ще більш ризиковано, але і прибутки можуть бути більшими).

Загальна капіталізація криптовалют (це сума MCAP-значень всіх існуючих криптотокенів) в 2023 році варіювалася від $831,8 млрд до $1,392 трлн.

Ще одним цікавим показником стану ринку криптовалют є домінування Біткоїна

Домінування Біткоїна на ринку відображає його частку в загальній ринковій капіталізації криптовалют. Це показник, який дозволяє оцінити, наскільки значущим і впливовим є Біткоїн у порівнянні з іншими криптовалютами. Домінування виражається у відсотках і розраховується шляхом поділу ринкової капіталізації Біткоїна на загальну ринкову капіталізацію 125 найбільших криптовалют.

Мінімальне значення домінування Біткоїна у 2023 році становило 39,48%, максимальне – 53,15%.

Збільшення частки BTC свідчить про зростаючий інтерес інвесторів до цієї криптовалюти. Зменшення, навпаки, свідчить про те, що увага переключається на альткоїни.




Якщо виникли запитання пишіть в чаті телеграм каналу тут


➡️ Повний список активностей, для заробітку онлайн без вкладень які я виконую щодня ось